Видеонаблюдение

Фирма „Дигитрон” ЕООД изгражда и поддържа функционални системи за видеонаблюдение за нуждите на различни видове клиенти.              

Съвременните системи притежават висока степен на надеждност, разширени възможности за настройка и ниски разходи за поддържане. Клиентът има възможност за дистанционно наблюдение на обекта през Интернет в реално време. Създадените записи могат да се съхраняват върху CD, DVD или други носители на информация по законно установения за това начин и срок.

Най-често се конфигурират системи с 4, 8 или 16 видеокамери.

Видеокамерите за вътрешен монтаж са с различен дизайн и големина. Обикновено са куполни. Могат да се монтират на таван или стена. Регулират се за всякакъв ъгъл на „виждане”. Не са устойчиви на влага, прах, много висока или много ниска температура.

Видеокамерите за външен монтаж са влагозащитени в уплътнен кожух, като в някои кожуси има вградени отоплители и вентилатори.

Видеокамерите за нощно виждане имат инфрачервени излъчватели, разположени по подходящ начин, които излъчват нужната светлина за осветяване на наблюдавания обект. Разстоянието на „виждане” зависи от броя и мощността на инфрачервените излъчватели.

Важно е да се отбележи, че видеокамерите Ден/Нощ (24-часов режим на работа)при достатъчна осветеност дават цветно изображение, а когато осветеността падне под определен минимум, автоматично превключват на черно-бяло изображение с цел намаляване на цветния шум и подобряване на светлочувствителността. При повишаване на осветеността тези камери отново автоматично превключват на цветно изображение.

PTZ видеокамерите могат да се въртят по всички оси, както и да приближават изображението от зрителното поле. Движението може да се контролира ръчно чрез използване на специален контролер или чрез команди, изпращани чрез DVR, PC или друго устройство. Поради широките възможности, които притежават, тези камери са от висок ценови клас.

В практиката се използват и т.н. „скрити” камери. Това са камери с малък обектив, които лесно могат да бъдат скрити в различни предмети.

Предимства на мрежовите (IP) видеокамери са, че могат да се местят навсякъде по IP мрежата, както и да се наблюдават в реално време от всеки компютър и от различни видове мобилни устройства. Недостатъците са свързани с високите изисквания за мрежовия трафик, липсата на стандарти на интерфейса за програмиране, както и факта, че такава система става открита за хакерите през Интернет.

Безжичните видеокамери, които работят устойчиво на по-дълго разстояние, са все още с много висока цена. Недостатък при използването им е, че може напълно да се заглуши сигнала.

В зависимост от крайното устройство видеонаблюдението се изгражда по два основни начина: с професинален цифров видеорекордер (DVR stand alone) или с DVR платка, инсталирана в подходяща компютърна система, като е препоръчително компютърът да се използва само за видеонаблюдение, за да се намалят възможностите за срив в работата на специализирания софтуер.

За предаване на видеосигнал от камерите до приемното устройство се използва коаксиален кабел. Максималното разстояние на предаване зависи както от кабела, така и от самата камера. Има и методи за предаване на видеосигнал по усукана двойка чрез използване на UTP или FTP кабел. За целта е необходимо да се добавят приемо-предавателни устройства.

Осигуряването на свързването на кабела с отделните елементи на системата се осъществява чрез BNC конектор.

 

Проектиране 

Имайки предвид специфичните особености на обекта, фирма „Дигитрон” ЕООД предлага професионални решения за видеонаблюдение, гарантиращи висока степен на ефективност от монтирането на системата. При избора на системата се търси оптималното съчетание между стойността на използваното оборудване и неговите технически характеристики, необходими за изпълнение на зададените функции в конкретния обект.

Основни правила за проектиране на системите за видеонаблюдение:

– не съществува такова понятие като „универсална” видеокамера;

– изборът на видеокамера относно техническите й възможности, се определя на база на условията за монтаж (вътрешен или външен); размерите на зрителното поле, което се изисква да „вижда”; осветлението на мястото и местоположението й спрямо светлината;

– броят на хоризонталните телевизионни линии на камерата определя качеството на изображението, като съответно повече линии означават по-високо качество на изображението;

– обективът определя зрителното поле на камерата;

– обикновено се използват обективи с фокусно разстояние от 2.8 до 18мм;

– колкото е по-голямо фокусното разстояние, толкова камерата вижда по-надалече;

– при обективи с фокусно разстояние от 12 до 18мм зрителното поле в хоризонтална посока е стеснено до 4.5м;

– видеокамери с обектив 3.6мм са подходящи за монтаж в ъгъл, имат приблизителен зрителен ъгъл 80º и осигуряват ефективно наблюдение на площ 9х9м;

– при нужда от ефективно наблюдение на по-голяма площ от 9х9м е добре да се използва PTZ видеокамера;

– автоматичната бленда, вградена във видеокамерата, позволява автоматично регулиране на светлинния поток, който минава през обектива;

– повечето цветни видеокамери изискват минимална осветеност 1 lux.

 

Доставяне

За реализирането на системите използваме вносна техника на водещите проиводители в бранша. Техниката е придружена с гаранционна карта.

 

Изграждане 

Mястото за монтаж на камерите е от решаващо значение за изграждане на добра система за видеонаблюдение.

При вътрешен монтаж на видеокамера обикновено покрива разстояние до 9-12м.

При външен монтаж на видеокамера обикновено покрива разстояние до 15-21м.

Най-често използваните видеокамери може да „виждат” на по-голямо разстояние от посоченото, но детайлите са толкова малки, че полученото изображение няма да е полезно. При нужда от наблюдение на по-големи разстояния се използват видеокамери от по-висок клас.

След монтажа на техниката се извършват настройки на специализирания софтуер. Следва тестване на системата.

 

Поддръжане

Като всяка техническа система, видеонаблюдението се нуждае от обслужване.

Фирма „Дигитрон” ЕООД предлага поддържане на системите за видеонаблюдение.  

videokamera za noshtno vijdane videokamera DOME za vutreshen montaj videokamera den-nosht skrita kamera PTZ videokamera kupulna kamera za vunshen montaj kupolna kamera za vutreshen montaj IP videokamera DVR Stand alone DVR platka bezjichna kamera